Acteur Peter Falk overleden

Columbo-acteur speelde ook in veel films

De Amerikaanse acteur Peter Falk, vooral bekend van zijn rol als detective Columbo in de gelijknamige tv-serie, is donderdag in zijn woning in Beverly Hills overleden. Hij is 83 jaar geworden.

Dat heeft zijn dochter aan lokale media laten weten. Vooralsnog is niet bekend waar Falk aan is overleden. Hij leed al langere tijd aan dementie en Alzheimer.

Falk werd bekend door zijn rol als detective Columbo in de gelijknamige tv-serie die ook jaren lang in Nederland werd uitgezonden door verschillende zenders. Voor deze rol ontving hij vier Emmy's.

Een belangrijk uiterlijk kenmerk van Falk was zijn glazen rechteroog. Als kind had hij een tumor gehad waardoor zijn oog moest worden verwijderd.

De op 16 september 1927 geboren Falk begon zijn carrière zoals veel van zijn generatiegenoten op het toneel. Aan het eind van de jaren vijftig speelde hij grote rollen in producties op Broadway en al snel volgde de overstap naar Hollywood.

Hij brak door met zijn rol als slechterik in de film Murder Inc, en speelde ook in beroemde films van John Cassavetes als Husbands en A Woman Under the Influence maar hij werd wereldberoemd door zijn rol als detective Columbo.

Columbo kwam in 1971 in de Verenigde Staten op televisie en ging daarna de hele wereld over. De serie was een van de meest populaire televisieprogramma's in de jaren zeventig. Columbo draaide vele jaren en werd daarna nog jarenlang herhaald.

Falk speelde in meer dan veertig films. Zijn laatste rol vertolkte hij in de film American Cowslip in 2009.