170 Hz in première op NFF

Dialogen in gebarentaal

Het speelfilmdebuut van regisseur Joost van Ginkel, 170 Hz, gaat op vrijdag 23 september in première in de Stadsschouwburg Utrecht op het Nederlands Film Festival. Het bijzondere van de film is dat de dialogen worden gevoerd in gebarentaal (met ondertiteling).

170 Hz gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen de dove 19-jarige Nick ( debutant Michael Muller) en de 16-jarige Evy (Gaite Jansen). Wanneer de ouders van Evy hun relatie afkeuren, besluiten ze te vluchten en zich schuil te houden in het wrak van een onderzeeër. Daar wordt echter de invloed van Nicks verleden duidelijk.

Hoofdrolspelers Gaite Jansen (Sonny Boy, In therapie) en Michael Muller hebben zich de gebarentaal eigen gemaakt met behulp van een gebarentaaldocent, een doventolk en een aantal jonge, dove coaches. Door hun gebarentaal ligt de nadruk in de film op de geluidsbeleving. 170 Hz heeft een geheel eigen sound design, omdat wordt gewisseld in POH (Point Of Hearing) tussen Evy, Nick en de toeschouwer. De overige rollen in de film worden gespeeld door Porgy Franssen, Ariane Schluter, Robert de Hoog, Hugo Haenen en Eva van Heijningen.

170 Hz is geschreven en geregisseerd door Joost van Ginkel. Van Ginkel werkt al meer dan 12 jaar als freelance televisiemaker en schreef daarnaast in zijn vrije tijd filmscripts. Zijn eerste korte film Zand ( 2008) werd geselecteerd voor het filmfestival van Venetië, won 13 internationale prijzen en werd de Nederlandse inzending voor de Oscars. Zijn tweede korte film Kus (2009) werd geselecteerd voor het prestigieuze Tribeca Film Festival.

Distributeur Cinéart brengt 170 Hz op 1 maart 2012 in de Nederlandse filmtheaters uit en daarna zal de VPRO de film in 2013 uitzenden op televisie.

Het 31ste Nederlands Film Festival vindt plaats van 21 september tot en met 30 september 2011.