'Palm Dog' naar film zonder woorden

Ludieke prijs voor The Artist

De woordenloze zwart-witkomedie The Artist heeft dit jaar de 'Palm Dog' gewonnen. De ludieke prijs wordt elk jaar op het prestigieuze Filmfestival van Cannes uitgereikt op de vrijdag voordat de winnaar van de Gouden Palm, de grote prijs van het festival, wordt bekendgemaakt.

The Artist is een hommage aan de stomme films van de jaren twintig en vertelt over een gevierde acteur die aan de bedelstaf raakt als in 1929 de geluidsfilm zijn intrede doet in Hollywood. De film krijgt de 'Palm Dog' - de naam is een knipoog naar de 'Palme d'Or' - vanwege het optreden van de terriër Uggy. Het hondje is in The Artist de vaste kompaan van de acteur en redt de man tijdens de bloedstollende finale uit een brandend huis.

De Palm Dog, die bestaat uit een versierde halsband, werd voor de elfde maal uitgereikt. De jury bestaat uit een groep internationale filmcritici.

De uitreiking van de Gouden Palm vindt zondag plaats, op de slotavond van het festival. De jury staat dit jaar onder voorzitterschap van acteur Robert de Niro. Ook voor deze prijs, de hoogste onderscheiding van het festival, wordt The Artist inmiddels veelvuldig getipt. De komedie kreeg de afgelopen week van alle competitiefilms de meeste lovende recensies van de internationale filmpers.

Bron: ANP