YouTube verhuurt films

Vijf Sundance-films online te bekijken

Videowebsite YouTube biedt tijdens het Sundance Film Festival de mogelijkheid om, tegen betaling, online films te bekijken. Er zijn vijf producties van onafhankelijke filmmakers beschikbaar. Deze films worden ook vertoond tijdens de aankomende editie van Sundance of hebben gedraaid tijdens het vorige festival. Dat meldt The New York Times.

Volgens de NY Times heeft YouTube (eigendom van Google) afgelopen zomer onderhandelingen gevoerd met enkele grote filmstudio’s, waaronder Sony en Warner Brothers, over deze on-demanddienst. Tijdens de herfst hebben medewerkers van Google de techniek getest. Het is echter nog niet duidelijk of binnenkort ook grote Hollywoodfilms beschikbaar zijn via YouTube.

De vijf films, waaronder de documentaire The Cove ( winnaar publieksprijs IDFA), zijn vanaf vrijdag te bekijken en staan tot het einde van Sundance (31 januari) online. Gebruikers betalen 3.99 Amerikaanse dollar per film.

YouTube start binnenkort ook met het programma ‘ Filmmakers Wanted’, dat onafhankelijke filmproducenten de mogelijkheid biedt om films beschikbaar te maken via de videosite. De filmmakers bepalen zelf de verhuurprijs van de film en krijgen het merendeel van de inkomsten.