Wikileaks brengt Spielberg-boycot aan het licht

Donatie aan Israël steekt Arabische Liga

De Arabische Liga heeft in april 2007 besloten alle films en andere producten van Steven Spielberg en zijn Righteous Persons Foundation te boycotten. Dit blijkt uit een document van de Amerikaanse ambassade in Damascus, Syrië, dat dankzij Wikileaks is vrijgekomen. Dat meldt The Guardian.

Veertien Arabische staten stemden in met de boycot van Spielberg, tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Arab League Boycott Group. Aanleiding hiervoor was een donatie van 1 miljoen dollar van Spielberg aan het Israel Crisis Fund tijdens de oorlog met Hezbollah in de zomer van 2006. Spielberg maakte de donatie namens zijn Righteous Persons Foundation, die zich ten doel stelt een diverse en levendige Joodse gemeenschap in de VS te bouwen. De middelen zijn met name ingezet voor noodhulp aan ziekenhuizen.

Zonder in te willen gaan op het uitgelekte document, verklaart de woordvoerder van Spielberg tegenover The Guardian dat de wereldwijde verkoop van Spielberg’s films en dvd’s gedurende deze periode normaal is verlopen.

Volgens The Guardian noemt Chris Doyle van de Council for Arab-British Understanding, de boycot na de donatie van Spielberg begrijpelijk. De beslissing van april 2007 komt overeen met soortgelijke acties van bedrijven en personen die in het verleden op de zwarte lijst kwamen.

klik hier voor het document op Wikileaks