Weaver beschuldigt Oscarjury van discriminatie

'Het is in om kleine films te bekronen'

Actrice Sigourney Weaver heeft tegenover een Braziliaanse nieuwssite felle kritiek geuit op de stemgerechtigden van de Oscar Academy.

Volgens Weaver greep Cameron naast de Oscar enkel en alleen ‘omdat hij geen borsten heeft.’ De 60-jarige actrice stelt dat de enige reden waarom Bigelow het beeldje in ontvangst mocht nemen voor haar film The Hurt Locker was dat de prijs nooit eerder aan een vrouw werd toegekend.

De actrice is bovendien van mening dat het tegenwoordig not done is grote films te bekronen. ‘In het verleden had Avatar zeker gewonnen omdat men destijds graag Oscars uitreikte aan grote films. Vandaag de dag is het in een Oscar te geven aan een kleine film die niemand heeft gezien.’

Tijdens de 82ste Oscar-uitreiking afgelopen maand waren zowel Avatar als The Hurt Locker genomineerd voor negen Oscars. Uiteindelijk won Avatar er drie in relatief onbelangrijke categorieën, terwijl The Hurt Locker er vandoor ging met alle belangrijke prijzen en in totaal zes beeldjes mee naar huis mocht nemen.

Vooraf was er al veel te doen rondom de uitreiking. Niet alleen omdat Cameron en Bigelow in het verleden elkaars geliefden waren, ook omdat Avatar bijna 300 miljoen dollar kostte en een veelvoud daarvan opbracht, terwijl het budget van The Hurt Locker nog geen 10 miljoen dollar bedroeg en weinig mensen naar de zalen lokte.