Vijf Wizard of Oz films aangekondigd

Disney geïnspireerd door klassieker

De afgelopen weken zijn maar liefst vijf nieuwe Wizard of Oz-projecten aangekondigd. Onder andere Disney is geïnteresseerd in een bewerking van de beroemde boeken van L. Frank Baum.

Zo wordt er naar verluidt door Disney gewerkt aan een versie van The Wizard of Oz met de titel The Great Powerful. Er wordt gespeculeerd dat Robert Downey Jr. een rol zal spelen en voor de regie van de musical zijn zowel Sam Mendes ( American Beauty) en Adam Shankman ( Hairspray) geopperd.

Ook actrice Drew Barrymore ( Charlie’s Angels) werkt aan een adaptatie van The Wizard of Oz. In 2002 werd het project met de titel Surrender Dorothy al gelanceerd en destijds werd Barrymore getipt voor de rol van de achterachterkleindochter van Dorothy, het hoofdpersonage van de boeken. Inmiddels is bekend dat Barrymore, die onlangs haar regiedebuut maakte met Whip It (2009), de regie voor de film op zich zal nemen. Of ze ook in de film zal spelen, is niet bekend.

Momenteel is de CGI-versie The Wonderful Wizard of Oz van regisseur John Boorman ( The Tailor of Panama) in productie. In tegenstelling tot de meeste bewerkingen zal deze film geen musical zijn. Ook regisseur Leigh Scott ( Transmorphers) liet zich inspireren door het verhaal en heeft zijn opnames voor een 3D-versie met de titel The Witches of Oz al volbracht.

De bekende fabel is al meerdere malen verfilmd. De eerste verfilming van de boeken was in 1910, maar de bekendste versie is verreweg de musical uit 1939 van Victor Fleming, met Judy Garland in de hoofdrol. Op de veertien Wizard of Oz-boeken van Baum zit geen copyright meer en het is dus voor iedereen mogelijk om het verhaal vrij te gebruiken.