Versailles nodigt makers 007 uit

Filmen voor 16.000 euro per dag

Guido Franken ,

Schitteren in het prachtige Paleis van Versailles, welke filmster wil dat nu niet? De makers van James Bond hoeven niet eens op hun knieën: conservatoren van het imposante paleis doen er alles aan om 007 binnen te halen. De kosten? Slechts 16.000 euro per dag.

Van Stephen Frears' Dangerous Liaisons (1988) tot Sofia Coppola's Marie Antoinette (2006): de lijst films die zijn opgenomen in Château de Versailles is uitgebreid. Niet minder dan 165 films maakten dankbaar gebruik van het rijke, klassieke decor dat het paleis biedt.

Gebeurde dit in eerste instantie voornamelijk om de Franse cultuurgeschiedenis te promoten, de laatste jaren wordt er actief gelobbyd om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Sinds de Franse regering het nationale monument tien jaar geleden gesommeerd heeft haar eigen budget rond te krijgen, staan de deuren voor filmmakers wagenwijd open.

In  de Britse krant The Times vertelt Stéphane Martinet, chef van de Parijse filmcommissie: ‘Producenten denken dat het paleis enkel als decor voor periodefilms kan dienen, maar dit soort films zijn niet de meest winstgevende vandaag de dag. Wij willen laten zien dat Versailles juist een locatie is voor allerlei soorten films.’

Om dit statement actief onder de aandacht te brengen, doen Parijse afgevaardigden er alles aan een grote publieksfilm naar het Paleis te lokken. Hierbij hebben ze hun zinnen gezet op de nieuwe James Bond film, waarvan de opnames eind dit jaar zullen starten.

Afgevaardigden van de filmcommissie gaan zelfs zover, dat ze enkele verhaallijnen hebben bedacht waarin het paleis en haar omgeving een grote rol spelen. Zo zou Bond een stel milieuactivisten in het paleis kunnen achtervolgen of zelf kunnen ontsnappen via de kasteeltuinen.

Gratis is dit echter allemaal niet: per draaidag in of rondom het paleis bedragen de kosten 16.000 euro. Vinden de makers dat te veel, dan kunnen ze voor ruim 4.000 euro uitwijken naar een aanmerkelijk kleiner kasteel in de Versailles-stijl.