Universal Studios in de problemen

Ook Green Zone flopt

Guido Franken ,

Filmmaatschappij Universal Studios verkeert in financiële problemen. Na het financiële debacle vorig jaar van Land of the Lost en de teleurstellende opbrengsten van The Wolfman, State of Play en Duplicity, hoopte de studio het tij met Paul Greengrass’ Green Zone te keren. Maar ook die film laat het nu afweten.

De ruim 100 miljoen dollar kostende blockbuster over de oorlog in Irak en met Matt Damon in de hoofdrol bracht in het eerste weekend slechts 14,5 miljoen dollar op, ondanks tientallen miljoenen dollars die Universal en Relativity Media nog in een uitgebreide marketingcampagne pompten.

De tegenvallende opbrengsten, wereldwijd bracht de film tot dusver een kleine 30 miljoen dollar op, brengen de toch al geplaagde filmstudio verder in de problemen. Vorig jaar leed Universal al verliezen met groot uitgebrachte titels als State of Play, Duplicity en Land of the Lost.

Een nieuw bestuur en een andere koers moesten de studio er weer bovenop helpen. Minder films voor een volwassen publiek, meer spektakel voor de jongere doelgroep. Maar ook de eerste grote film van dit jaar, de 150 miljoen dollar kostende The Wolfman, bleef met een wereldwijde opbrengst van 137 miljoen dollar ver achter bij de verwachtingen. Nu ook Green Zone het laat afweten, dreigt de studio opnieuw een gevoelig verlies te lijden.

Volgens Sharon Waxman, Amerikaans filmjournalist, heeft Universal deze nieuwe financiële tegenvaller aan zichzelf te wijten. ‘De marketingcampagne was een grote failure. Universal probeerde de film neer te zetten als een Bourne Identity-achtige thriller, terwijl de film eigenlijk niks te maken heeft met het pure escapisme uit die films.’

Als klap op de vuurpijl kende ook Universals nieuwe hoop – de op ruim 32 miljoen dollar begrote futuristische thriller Repo Men – een zwakke opening in de Verenigde Staten. De film bracht slechts 6,2 miljoen dollar op. Als Universal Studios niet snel weet te scoren aan de kassa’s, dreigt een van de grootste filmmaatschappijen ter wereld in ernstige problemen te raken.

Universal Studios werd in 1912 opgericht door de Duitse immigrant Carl Laemmle. In de jaren dertig beleefde de studio hoogtijdagen met horrorklassiekers als The Wolfman, Dracula en Frankenstein. Enkele (commercieel) succesvolle films uit de Universal-stal zijn Jaws, Back to the Future en Jurassic Park. In 2008 scoorde de studio nog met de muzikale komedie Mamma Mia!.