De speelfilm Tirza zal de openingsfilm zijn van de 30ste editie van het Nederlands Film Festival. De verfilming van het gelijknamige boek van Arnon Grunberg gaat in september in de Stadsschouwburg van Utrecht in première.

De film vertelt het verhaal over Jörgen Hofmeester, een werkloze vader van twee dochters uit Amsterdam-Zuid. Hoewel het lijkt alsof hij alles in de hand heeft, verliest hij juist de controle, ook over zijn jongste dochter en lieveling Tirza. Hij is radeloos wanneer Tirza met haar islamitische vriend is vertrokken naar Namibië, en hij niets van hen hoort. Hij gaat naar haar op zoek in het Afrikaanse woestijnland, en komt er daar op schokkende wijze achter wat er met Tirza is gebeurd. De hoofdrollen worden vertolkt door Gijs Scholten van Aschat ( Cloaca) en Sylvia Hoeks ( De storm).

De regie en het scenario van de film zijn in handen van Rudolf van den Berg, winnaar van drie Gouden Kalveren (Sal Santen rebel, Bastille en For My Baby). Tirza wordt zijn vierde boekverfilming. De regisseur realiseerde twee filmbewerkingen van romans van Leon de Winter, Zoeken naar Eileen (1984) en Bastille (1987). Ook verfilmde Van den Berg in 1989 het romandebuut van Gerard Reve, De avonden. Na enkele Engelstalige producties keert de filmmaker met Tirza terug naar de Nederlandstalige speelfilm.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010. Tirza zal vanaf 30 september in de Nederlandse bioscopen draaien.