Tim Burton juryvoorzitter filmfestival Cannes

Jury reikt jaarlijks Gouden Palm uit

De Amerikaanse filmregisseur Tim Burton (51) is de juryvoorzitter van de aankomende editie van het filmfestival van Cannes. Dat heeft de festivalorganisatie dinsdag bekend gemaakt.

Tim Burton is bekend van eigenzinnige en fantasierijke films, zoals Batman (1989), Edward Scissorhands (1990) en Big Fish (2003). In 1994 was zijn film Ed Wood genomineerd voor een Gouden Palm en in 2005 was Corpse Bride, die hij samen met Mike Johnson maakte, genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm. Zijn nieuwe 3D-film, Alice in Wonderland, draait vanaf 10 maart in de Nederlandse bioscopen.

Burton is voorzitter van de jury die jaarlijks de Gouden Palm (Palme d'Or) uitreikt aan de beste film uit het competitieprogramma. In 1997 was de Amerikaanse filmmaker ook lid van de jury. Het competitieprogramma, dat bestaat uit twintig films, en de overige juryleden worden medio april bekend gemaakt. Voorgaande jaren waren actrice Isabelle Huppert (2009), acteur Sean Penn (2008) en regisseur Stephen Frears (2007) voorzitters van de jury.

De 63ste editie van het filmfestival van Cannes vindt plaats van 12 tot 23 mei.