The Seventh Circle wint Black Tulip

Prijzen Imagine: 26th Amsterdam Fantastic Film Festival uitgereikt

De Hongaarse film The Seventh Circle heeft de Black Tulip 2010 gewonnen op de 26e editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival.

De jury kende de prijs voor de beste film zaterdagavond toe aan filmmaker Arpad Sopsits voor zijn ''onheilspellende'' drama. Dat liet de organisatie van het evenement weten.

Het intrigerende verhaal en de uitstekende opbouw van de spanning zorgen voor een beklemmende kijkervaring, oordeelde de jury.

De film gaat over een stel jonge tieners dat in de ban raakt van een mysterieuze jongen. Die weet ze te vertellen dat leven en dood geen zaak van God zijn, maar van de mens zelf. Om dat te bewijzen, wekt Sebestien een dode duif weer tot leven.

Het wonder maakt zoveel indruk dat de kinderen bij de eerstvolgende kerkdienst collectief weigeren te bidden. De verontruste priester probeert de kinderen weer op het rechte pad te brengen.

De Zilveren Méliès voor de beste Europese 'fantastische film', ging naar de eveneens Hongaarse film Transmission van Roland Vranik. Centrale vraag in dit werk is: hoe zouden we leven zonder communicatiemiddelen?

De jury noemde het werk een visueel krachtige en relevante film, die zonder dwingend te worden vragen stelt over onze huidige samenleving en het belang dat daarin wordt gehecht aan moderne communicatiemiddelen.

Op het festival, dat dit jaar een bezoekersrecord boekte met 15.000 belangstellenden, werd ook de nominatie voor de Gouden Méliès bekendgemaakt.

De Nederlandse film Pivot maakt kans op de titel: beste korte Europese fantastische film. Met 15.000 bezoekers evenaarde het festival dat van ''het glansjaar 2008'', aldus een woordvoerster.