The Mosquito Net van de Spaanse regisseur Agustí Vila sleepte zaterdag de hoofdprijs in de wacht op de 45ste editie van het Karlovy Vary Film Festival, dat jaarlijks in de Tsjechische stad Karlsbad wordt gehouden.

De Spaanse film is een tragikomisch drama over een welgestelde, disfunctionele familie. De film vertelt het verhaal over enkele bloedverwanten die allen op hun eigen manier aan een schuldcomplex lijden, en hun onvermogen met elkaar te communiceren. The Mosquito Net won op het festival de Kristallen Globe, waar een geldbedrag van 30.000 dollar aan verbonden is.

De juryprijs ging naar Kooky van de Tsjechische regisseur Jan Svěrák. De prijs voor de beste regie is gewonnen door Rajko Grlić, voor de Kroatische film Just Between Us. Op het festival werden vier Nederlandse documentaires vertoond: Farewell (Ditteke Mensink), Bardsongs (Sander Francken), The Player (John Appel) en Mum (Adelheid Roosen). De laatste twee waren geselecteerd voor de competitie, maar vielen niet in de prijzen.  

Het Tsjechische festival is het belangrijkste Oost-Europese filmfestival. Het internationale evenement vindt plaats in Karlsbad, een kuuroord in het westen van Tsjechië. In 1946 vond de eerste editie van het festival plaats en daarmee is het een van de oudste filmfestivals in Europa. Het festival schenkt bijzonder veel aandacht aan films uit Centraal-Europa en voormalige Sovjetstaten, waarmee het zich onderscheidt van festivals als Cannes en Venetië.