Submarino beste film Vlissingen

Prijzen 12de editie Film by the Sea uitgereikt

Submarino van Thomas Vinterberg is vrijdagavond door een vakjury uitgeroepen tot de beste boekverfilming van het Film by The Sea festival in Vlissingen. De film van de Deense regisseur (bekend van Festen) wint daarmee de Dioraphte Film- en Literatuur Award, de belangrijkste prijs van het jaarlijkse festival.
Submarino is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonas T. Bengtsson. De jury noemde de film in haar rapport 'een actuele film over verslaving waaraan de jury ook bijna verslaafd raakte'.

Hoofdrolspeler Jakob Cedergren nam vrijdagavond in Vlissingen de prijs in ontvangst. Aan de award zijn een bedrag van 5000 euro en een beeldje van de hand van kunstenaar Aat Velthoen verbonden.

Voor de prijs waren dit jaar elf films geselecteerd, waaronder The American van Anton Corbijn, The Tree van Julie Bertuccelli en After The Waterfall (Simone Horrocks). De jury bestond uit onder anderen Johanne ter Steege, Mark de Cloe, Kees van Kooten en Marjan Berk.

Cell 211
Een jongerenjury heeft het Spaans-Franse Cell 211 vrijdag verkozen tot beste film op het festival.

De film van regisseur Daniel Monzón wint daarmee de MovieSquad Award. Aan de prijs is een bedrag van 2000 euro verbonden, dat is bedoeld om de film te promoten onder jongeren.

De jury, die bestaat uit vijf jongeren van 15 en 16 jaar, koos de winnaar uit elf geselecteerde films uit het hoofdprogramma van het festival.

Cell 211 gaat over een ambitieuze gevangenisbewaarder die tijdens een grote opstand beland in een lege cel. Om zichzelf te redden moet hij zich voordoen als gevangene.

'Als kijker sta je in het begin van de film aan de kant van de bewaarders, maar langzaam ga je meer meeleven met de gevangenen'', aldus het juryrapport.

Zeeuwse Ridders
Na de uitreiking van de Film- en Literatuur Award op vrijdag 17 september, werd op zondagavond 19 september bekend dat het Zeeuwse publiek de publieksprijs van Film by the Sea toekende aan Zeeuwse Ridders van Jacomien Kodde met een publiekswaardering van 4,72. Het Zeeuwse publiek bezocht massaal de documentaire die een beeld schetst van de Zeeuwse volkssport ringrijden en van de Zeeuwse Ringrijdersvereniging die dit jaar zestig jaar bestaat.

Bron: ANP