Stand van de Sterren valt dubbel in de prijzen

Prijzen 23ste IDFA uitgereikt

Stand van de Sterren, de documentaire van de Nederlandse filmmaker Leonard Retel Helmrich heeft de VPRO IDFA-award 2010 gewonnen. Het is de tweede keer dat de filmer de belangrijkste prijs van het internationale documentairefestival in Amsterdam wint.

De film kreeg ook de IDFA Award voor beste Nederlandse documentaire. Stand van de sterren volgt een eenvoudige Indonesische familie in een snel veranderend land, hun worstelingen met globalisering, religie en de politiek. Retel Helmrich ontving de prijs eerder voor Stand van maan, het twee deel uit het drieluik over de Indonesische familie, waarvan Stand van de sterren het sluitstuk is. Stand van de zon, het eerste deel, was net als Stand van de sterren dit jaar al eens de openingsfilm van het IDFA.

De IDFA-award voor de beste middellange documentaire is gewonnen door Boris Gerrets met People I Could Have Been and Maybe Am, een film die op de mobiele telefoon is gemaakt en gaat over de vraag hoe het zou zijn het leven van een complete vreemde binnen te gaan.

De Speciale Jury Award ging naar You Don't Like The Truth - 4 Days Inside Guantánamo van Luc Coté en Patricio Henriquez. De IDFA Award voor beste debuut ging naar Kano: An American and his Harem van Monster Jimenez, de Publieke Omroep IDFA Publieksprijs was voor Waste Land van Lucy Walker.