De Spaanse cineast Luis Garcia Berlanga, is op 89 jarige leeftijd in Madrid overleden.

Alhoewel zijn films buiten Spanje minder bekend zijn dan van enkele tijdgenoten, is zijn invloed op de Spaanse cinema groot geweest. Mede dankzij zijn film Esa pareja feliz (1953) werd een soort neorealisme geïntroduceerd in de Spaanse film.

In de jaren 60 regisseerde Berlanga de meesterwerken Placido (1961) en El verdugo (1963). Beide films begonnen een stijl van Spaanse filmkomedie die vandaag de dag nog steeds aanwezig is.

Placido en El verdugo mochten dan grote successen zijn en Berlanga stevig hebben neergezet als auteur , het zorgde er in het Spanje van Franco ook voor dat Belanga in de problemen met het regime kwam. Scènes uit zijn films werden zelf besproken in het parlement en Franco noemde hem een ‘Slechte Spanjaard’.

Ook na de dood van Franco in 1975 bleef Berlanga een doorn in het oog van de heersende klasse. Zo maakte hij de Nationale Trilogie: La escopeta nacional (1978), Patrimonio nacional (1981) en Nacional III (1982), waarin hij afrekende met de toenemende decadentie in de bovenlaag van de Spaanse samenleving.

In 1985 maakte hij zijn laatste grote film La vaquilla over de Spaanse burgeroorlog en de zinloosheid van oorlog in het algemeen.

13 November overleed Berlanga aan de gevolgen van Alzheimer. Pedro Almodovar reageerde in de krant El Mundo: 'Het verlies van de ware vader van de Spaanse cinema, geen enkele Spaanse regisseur heeft zijn invloed kunnen ontwijken.'