De film Schemer van Hanro Smitsman heeft de MovieSquad Award gewonnen tijdens het Nederlands Filmfestival. Dat maakte de jongerenjury van het festival dinsdagavond bekend tijdens de talkshow van Claudia de Breij.

Vijf jonge juryleden in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar kozen de winnaar uit twaalf films van het hoofdprogramma van het festival. De jury nomineerde naast de winnende film ook Johan Primero van Johan Kramer en Win/Win van Jaap van Heusden. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2000 euro, bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen.

Trailer Schemer (Hanro Smitsman, 2010)


Schemer is geïnspireerd op de moord op de Nijmeegse Maja Bradaric in 2003 en gaat over zes middelbare schoolvrienden die een zomer lang onafscheidelijk zijn. Onderlinge jaloezie, verliefdheden, onbegrip en roddels leiden ertoe dat de groep zich steeds meer afkeert van een van de meisjes. Uiteindelijk lopen de spanningen zo hoog op dat de groep ontspoort en het plan opvat het meisje te vermoorden.

De jongerenjury vond de film spannend en realistisch. Volgens de jongeren verstrekt het handheld camerawerk de realistische sfeer. ''Het is een film die je raakt en je doet stilvallen.''

Schemer is vanaf 14 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

Bron: ANP