Recordopbrengst Alice in Wonderland

Ook Tim Burtons 3D-film scoort aan de kassa's

Na het grote commerciële succes van James Camerons 3D-film Avatar, breekt ook Alice in Wonderland alle records aan de bioscoopkassa’s. Wereldwijd bracht de film in het eerste weekend ruim 210 miljoen dollar op. Dit is de succesvolste opening van een voorjaarsfilm ooit.

In de Verenigde Staten was de film met ruim 116 miljoen dollar ook de film met de hoogste opbrengst in het openingsweekend ooit. Ter vergelijking: de film die tot dusver het record in handen had, Mel Gibsons The Passion of  the Christ (2004), bracht ‘slechts’ 83,8 miljoen dollar op. Avatar haalde in het eerste weekend iets meer dan 77 miljoen dollar op.

Alice in Wonderland dankt het succes grotendeels aan de opbrengsten uit 3D-vertoningen van de film. Ruim 70% van de totale omzet is afkomstig van de 3D-versie van de film. Volgens distributeur Disney maken deze cijfers duidelijk dat het publiek met name kiest voor de nieuwe 3D-technologie. ‘We zagen duidelijk dat eerst de IMAX 3D-zalen uitverkocht raakten, daarna de gewone 3D-vertoningen en tot slot de 2D.’

Na Avatar is Alice in Wonderland het tweede grote 3D-succes in korte tijd. Verwacht wordt dat de productie van 3D-films de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. Alice in Wonderland is vanaf komende donderdag in heel Nederland te zien.