Polanski toch niet uitgeleverd aan VS

Onverwachte beslissing van de Zwitserse rechtbank

Zwitserland gaat de filmmaker Roman Polanski (76) niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat maakte het Zwitserse ministerie van Justitie vanmiddag bekend.

In oktober dit jaar vroegen de Verenigde Staten de Zwitserse autoriteiten om de uitlevering van Polanski, die nog terecht zou moeten staan vanwege een 32 jaar oude zedenzaak. De Frans-Poolse filmmaker zou in 1977 een 13-jarig meisje hebben misbruikt. De veelbekroonde regisseur ( Rosemary’s Baby, The Pianist) bekende destijds schuldig te zijn aan seks met een minderjarige , maar ontvluchtte de Verenigde Staten om vervolging te voorkomen. De Europese autoriteiten hebben de filmmaker tot afgelopen najaar met rust gelaten.

In september werd Polanski op het filmfestival van Zürich gearresteerd toen hij een oeuvreprijs is ontvangt wilde nemen. Polanski kwam in december op borgtocht vrij en zat zijn voorarrest uit in zijn chalet in het Zwitserse Gstaad, in afwachting van een definitief besluit. De uitlevering was juridisch zo goed als rond, maar vandaag werd op een persconferentie in Bern bekendgemaakt dat de filmmaker toch niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Polanski deed talloze pogingen om beroep tegen uitlevering aan te tekenen bij Amerikaanse rechters, maar deze werden steeds verworpen. Twee maanden geleden sprak Polanski zich voor het eerst uit over de uitlevering die hem boven het hoofd hing. Hij meende oneerlijk behandeld te worden door de Amerikanen en vond dat de hele zaak op leugens gebaseerd was.