Polanski krijgt steun van collega’s in Cannes

Regisseurs signeren petitie

In Cannes hebben enkele gerenommeerde filmmakers een petitie getekend, waarmee zij de aangeklaagde regisseur Roman Polanski steunen. Met het zetten van een handtekening verzoeken zij de Zwitserse autoriteiten Polanski’s uitlevering aan de Verenigde Staten aan te vechten.

Dinsdag ondertekenden onder andere Jean-Luc Godard ( À bout de souffle), Agnes Varda ( Les Glaneurs et la Glaneuse), Bertrand Tavernier ( La vie et rien d'autre) en Olivier Assayas ( Clean) de petitie. Onlangs sprak de 76-jarige regisseur zich in een protestschrift voor het eerst uit over de uitlevering die hem boven het hoofd hangt. Hij is van mening dat de Amerikanen hem oneerlijk behandelen. Hij beschuldigt de Amerikaanse officier van justitie er onder meer van publiciteit te zoeken in het kader van een verkiezingscampagne.

Afgelopen maandag werd door de Amerikaanse rechter Polanski’s verzoek om de verklaring van de oorspronkelijke aanklager opnieuw te onderzoeken afgewezen. Polanski heeft momenteel huisarrest in zijn verblijf in Gstaad in Zwitserland, waar hij na het betalen van een borgsom van 3 miljoen euro zijn voorarrest uitzit.

In september werd de regisseur van onder meer Rosemary’s Baby (1968) en The Pianist (2002) opgepakt in Zürich toen hij een oeuvreprijs in ontvangst wilde nemen. De Verenigde Staten dienden een uitleveringsverzoek in wegens een 32 jaar oude zedenzaak. Polanski zou in 1977 een 13-jarig meisje hebben misbruikt.

Het slachtoffer van de verkrachting, Samatha Geimer, diende eind april een verzoek in om de zaak te laten rusten. Haar advocaat stelt dat het misbruik een herinnering is, en dat Geimer nu vooral last heeft van de tenlastelegging aan Polanski. Dat verzoek werd afgewezen.