Pieter Broertjes voorzitter jury Gouden Kalf

Speciale Kalf voor Rolf Orthel

Pieter Broertjes, voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant, wordt de voorzitter van de jury van het Gouden Kalf 2010, de prijzen van het Nederlands Film Festival. Hij volgt Ido Abram op, die in 2009 voorzitter was. Er worden jaarlijks achttien Gouden Kalveren toegekend in evenzoveel categorieën, van beste actrice tot de publieksprijs (van de bezoekers van het jaarlijkse filmfestival in Utrecht).

Gisteren maakte directeur Willemien van Aalst van het Nederlands Film Festival bekend dat er een speciale Gouden Kalf voor de Cultuur wordt toegekend aan Rolf Orthel, producent en regisseur. Hij ontvangt de prijs bij de opening van het 30ste Nederlandse Film Festival op 22 september. Deze speciale Gouden Kalf wordt alleen toegekend als het bestuur van het Nederlandse Film Festival iemand wil eren voor diens speciale verdiensten voor de Nederlandse film.

Orthel (1936) werkte in de jaren zestig met Bert Haanstra en brak door met zijn film Een schijn van twijfel (1975). Hij was producent van een reeks belangrijke Nederlandse films. Daarnaast was hij docent aan de filmacademie.

De Gouden Kalf-jury voor 2010 bestaat naast Broertjes uit: Dominique Deruddere, Hans Schwartz, Henriëtte Tol, Hans Heesen, Michel Schöpping en Floris Vos.