Oorlogswinter verkocht aan Amerika

Sony Pictures Classics distributeur Amerikaanse bioscopen

Oorlogswinter is verkocht aan de Verenigde Staten. De grote distributeur Sony Pictures Classics heeft de film van regisseur Martin Koolhoven aangekocht voor de Amerikaanse bioscopen. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Oorlogswinter is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw over de 14-jarige Michiel die met zijn familie probeert de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog te overleven. De film trok in Nederland rond de 850.000 bezoekers.

´De prachtig gemaakte film Oorlogswinter geeft een frisse kijk op het Nederlandse verzet vanuit het perspectief van een 13-jarig kind. Dit soort aangrijpend drama is bij het Amerikaanse publiek altijd zeer geliefd ,´ aldus Sony Pictures Classics.
 
Regisseur Martin Koolhoven: ´Het maken van Oorlogswinter was een droom. Na de realisatie werd de droom alleen maar groter. Lovende kritieken, prijzen en met alleen al in Nederland bijna 900. 000 bezoekers ook een enorm kassucces. Het is alles wat een filmmaker zich kan wensen. En met de verkoop aan Sony Classics vindt de film nu ook een weg naar het Amerikaanse publiek. Ik weet niet wat me overkomt.´

Oorlogswinter staat op een shortlist van negen titels die begin maart een kans maken op een Oscar voor beste buitenlandse film. Of Oorlogswinter ook echt is genomineerd, wordt morgen bekendgemaakt.

Bron: ANP