Onderzoek naar invloed Berlusconi op Filmfestival Venetië

'Overheidsgeld besteed aan invliegen Bulgaarse filmdelegatie'

Er is een onderzoek gestart naar Silvio Berlusconi over gebruik van overheidsgeld voor het invliegen van de Bulgaarse actrice en regisseur Michelle Bonev naar het Filmfestival van Venetië afgelopen september. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Bonev won de ‘action for women’ award, die nooit eerder is uitgereikt.

De Italiaanse premier wordt ervan beschuldigd dat hij Benovs film Goodbye Mama vertoond wilde hebben op het festival en eiste dat de maakster een prijs zou krijgen. Bovendien zou Berlusconi €400.000 aan overheidsgeld gespendeerd hebben om Michelle Bonev en een delegatie van 40 personen, waaronder de Bulgaarse minister van cultuur Vezhdi Rashidov, naar Italië over te vliegen.

Volgens Italiaanse en Bulgaarse media is het Italiaanse gerechtshof een onderzoek begonnen naar de zaak Michelle Bonev. De 39 jaar oude actrice woont al jaren in Italië, waar ze met name bekend staat om haar omgang met beroemdheden. Berlusconi zou een goede vriend van haar zijn. In Bulgarije is Bonev vrijwel onbekend. 

Het belangrijkste bewijs is een opgenomen telefoonconversatie tussen de Italiaanse minister van cultuur Sandro Bondi en de onderminister van film Nicolo Boreli, waarin Bondi zegt dat Berlusconi eist dat Bonevs film vertoond wordt in Venetië en dat zij ´een of andere prijs´ moet krijgen. Bondi heeft later verklaard dat zijn ministerie hier geen cent voor betaald heeft. 
 
Wie er wel betaald heeft is onduidelijk. Volgens de Bulgaarse minister van cultuur Vezhdi Rashidov is het bezoek door Italië betaald. Waarop de Bulgaarse premier Boyko Borisov zich verontschuldigde en zei dat de minister zich waarschijnlijk heeft laten leiden door het uiterlijk van Michelle Bonev en daardoor niet gecheckt heeft door wie hij precies werd uitgenodigd. Bonev beweert dat zijzelf voor de delegatie en de ceremonie heeft betaald.

Het Bulgaarse persbureau Novinite stelt dat Goodbye Mama niet vertoond is op het festival en dat de film überhaupt nooit vertoond is in Italie of Bulgarije. Er wordt zelfs betwijfeld of de film daadwerkelijk bestaat.

Mochten de beschuldigingen in de zaak Bonev waar blijken te zijn, dan zou dit gevolgen kunnen hebben voor de goede reputatie van het oudste filmfestival ter wereld. De festivaldirectie was niet beschikbaar voor commentaar. 

Berlusconi staat momenteel onder grote druk door een reeks affaires met jonge vrouwen.  Daarnaast zijn documenten uitgelekt via WikiLeaks waaruit naar voren komt dat de premier geheime afspraken met de Russische vice-premier Vladimir Putin zou hebben gemaakt. Het Italiaanse parlement stemt op 14 december over een motie van wantrouwen tegen Berlusconi. De premier ontkent alle beschuldigingen.