De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek is voor de zesde keer uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur. De eervolle prijs van dit jaar is overhandigd aan Oliver Kerkdijk (VPRO Gids/Cinema.nl).

De prijsuitreiking vond op 23 september plaats tijdens het Nederlands Film Festival in het Louis Hartlooper Complex. De winnaar van vorig jaar, Dana Linssen, gaf hierbij een lezing over de filmjournalistiek.

Uit het juryrapport:
‘Onder de Nederlandse filmjournalisten is Oliver Kerkdijk een buitenbeentje. Momenteel schrijft hij voor de VPRO Gids, waar zijn besprekingen van doorgaans Europese arthousefilms opvallen door een eigenzinnig romantisch taalgebruik en een indrukwekkende kennis van de filmhistorie. Regelmatig voert Kerkdijk zijn lezers mee langs kronkelige zijpaden, die op het eerste gezicht nauwelijks ter zake lijken te doen, maar die bij nadere beschouwing perfect aansluiten bij sfeer, stijl en inhoud van de besproken film. Ronduit lyrisch kan Kerkdijk worden over die kleine Franse, Spaanse en Italiaanse filmpareltjes, die tegenwoordig maar al te zelden de Nederlandse zalen bereiken. Zijn artikelen zijn uit duizenden herkenbaar. Tezamen vormen ze een Ode aan de Cinema zoals we die in de filmjournalistiek maar zelden aantreffen.’

Met deze prijs beogen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder de (goede) filmjournalistiek. De filmcultuur is gebaat bij en kan niet bestaan zonder het geschreven woord, dat gedrenkt is in bevlogenheid, idealisme, research en historisch besef.

Bij de prijs hoort onder meer een geldbedrag van 1000 euro. Eerder wonnen Joyce Roodnat (2005), Dirk Lauwaert (2006), Annemieke Hendriks (2007), André Waardenburg ( 2008) en Dana Linssen de Louis Hartlooper Prijs.

De winnaar is gekozen door de leden van het DDG (Dutch Director’s Guild) op basis van een shortlist van vijf personen, voorgedragen door de leden van het Louis Hartlooper Genootschap.

Klik hier voor een overzicht van de artikelen die Oliver Kerkdijk de afgelopen jaren voor de VPRO Gids/Cinema.nl schreef.