Oeuvreprijs voor Jean-Claude Carrière

Franse scenarist wordt geëerd op Film by the Sea

De Franse schrijver en scenarist Jean-Claude Carrière zal op het filmfestival Film by the Sea de Lifetime Achievement Award ontvangen.

De 68-jarige Carrière ontvangt de award voor zijn ‘indrukwekkende, omvangrijke en veelzijdige oeuvre’, aldus het festival. Hij schreef onder andere scenario’s voor literaire verfilmingen zoals Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979) en The Unbearable Lightness of Being (Philip Kaufman, 1988). In de afgelopen vijftig jaar schreef hij meer dan tachtig filmscenario’s.

Zijn werk is veelvuldig bekroond. Zo ontving Die Blechtrommel de Oscar voor Beste Niet Engelstalige Film. Ook werkte hij veel samen met de legendarische regisseur Luis Buñuel, voor wie hij verschillende scenario’s schreef, waaronder Belle de Jour (1967) en Cet obscur objet du désir (1977). Carrière is behalve schrijver ook acteur, en zal binnenkort te zien zijn in Copie Conforme (Abbas Kiarostami).
 
Ieder jaar reikt het Film By the Sea Festival een Lifetime Acievement Award uit aan een filmmaker die een speciale bijdrage heeft geleverd aan de cinema. Carrière zal op het festival ook deelnemen aan een publiek debat, en krijgt de prijs op 17 september uitgereikt . Bovendien zal er een klein retrospectief van Carrière vertoond worden. Eerdere winnaars van de Lifetime Achievement Award zijn Ettore Scola, Jonathan Demme en George Sluizer.

Film by the Sea onderscheidt zich van andere filmfestivals  door de speciale aandacht voor nationale en internationale boekverfilmingen, waar het jaarlijkse competitieprogramma aan is gewijd. De 12de editie van het festival vindt plaats van 10 tot en met 19 september in Vlissingen.