Nieuwe intendanten Filmfonds bekend

Gorris en Peijnenburg nemen stokje over

Marleen Gorris wordt de nieuwe commercieel intendant bij het Nederlands Fonds voor de Film. Zij volgt in deze functie Ate de Jong op. Frank Peijnenburg wordt de nieuwe artistiek intendant als opvolger van Jan Eilander.

Marleen Gorris heeft als scenarist, regisseur en producent zowel nationaal als internationaal een groot aantal producties op haar naam staan. In 1996 won Gorris met Antonia een Oscar won voor beste buitenlandse film. Gorris over haar aanstelling: 'Mede met fondssteun heb ik het geluk gehad mijn eerste verhalen te kunnen verfilmen. Ik sta graag eens aan de andere kant om filmmakers te helpen hun dromen voor een breed publiek te realiseren.’

Frank Peijnenburg , benoemd tot artistiek intendant, is bij filmdistributeur A-film verantwoordelijk voor de nationale en internationale acquisitie van speelfilms, documentaires en tv-series. Hij zal zijn nationale werkzaamheden daar overdragen en zich richten op internationale acquisitie. Peijnenburg: ‘Het gaat me aan het hart dat de arthouse cinema onder druk staat. Ik ben niet van plan mij hierbij neer te leggen en vind het fantastisch om daar vanuit het fonds met makers zo direct aan te kunnen werken.’

De intendant van het Filmfonds adviseert en begeleidt producenten, regisseurs en scenarioschrijvers bij het ontwikkelen en productierijp maken van speelfilmprojecten. De aanstelling is voor twee jaar. De intendant krijgt een budget van 3 miljoen euro om aan een aantal films een ontwikkelingsbijdrage en realiseringssubsidie te geven zonder verdere ruggespraak met adviescommissies.

Marleen Gorris en Frank Peijnenburg starten deze maand in hun nieuwe functie. Begin maart maken de intendanten hun beleid en selectiecriteria bekend op de website van het Filmfonds. De vorige intendanten nemen geen nieuwe projecten meer aan en zullen de door hen geselecteerde projecten blijven begeleiden.