Nieuw programma jubileumeditie filmfestival Rotterdam

Return of the Tiger

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) schuift voor zijn veertigste editie een eenmalig project naar voren. De Return of the Tiger komt voort uit de Tiger Awards Competitie, die jaarlijks tijdens het festival wordt gehouden. Dat maakte het IFFR dinsdag tijdens een bijeenkomst in Rotterdam bekend.

In het programma Return of the Tiger presenteren twintig filmmakers, die eerder deelnamen aan de Tiger Awards Competitie, hun nieuwe films. Enkele geselecteerden zijn de Spanjaard Isaki Lacuesta met zijn film Los Pasos Dobles, de Amerikaanse Kelly Reichardt met Meek's Cutoff en de Belg Alex Stockman met de film Pulsar.

Tiger Awards Competitie
Ook dit jaar gaat de Tiger Awards Competitie van start. Een jury kent de Tiger Awards toe aan de drie winnende filmmakers. Die krijgen ieder 15.000 euro. Het programma wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor deze competitie zijn onder meer films geselecteerd van de Zuid-Koreaanse Park Jungbum, de Thaise Sivaroj Kongsakul en de Iraanse Majid Berzagar.
 
Naast de Return of the Tiger en de Tiger Awards Competitie kunnen bezoekers bijvoorbeeld ook korte films bekijken. Die lopen uiteen van fictie tot documentaire en experimenteel werk. Het totale programma is vanaf 20 januari beschikbaar.
 
Het Rotterdamse filmfestival heeft plaats van 26 januari tot en met 6 februari. Voor de veertigste editie worden allerlei plaatsen in Rotterdam gebruikt als festivallocatie. Op deze plekken in de stad worden films vertoond en zijn er exposities van videowerk en filmgerelateerde beeldende kunst. Locaties die meedoen, zijn onder meer de Rotterdamse Schouwburg , het Museum Boijmans van Beuningen en het Oogziekenhuis Rotterdam.