Nieuw fonds voor Nederlandse film

Initiatief van de filmdistributeurs en bioscoopexploitanten

De Nederlandse filmdistributeurs en bioscoopexploitanten richten samen de Stichting Abraham Tuschinski Fonds op.

Het fonds stelt jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar voor de Nederlandse filmsector, waarvan 1,6 miljoen euro specifiek bedoeld is voor de productie van nieuwe films. Dat maakten de brancheorganisaties NVF (Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs) en NVB (Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten) woendag bekend.

Sinds de jaren negentig investeerden de filmdistributeurs en de bioscoopexploitanten al 900.000 euro in de Nederlandse filmsector als gevolg van het destijds ingevoerde verlaagde btw-tarief op bioscoopkaartjes. De NVB en de NVF verhogen dit budget sinds 1 januari met een extra jaarlijkse bijdrage van 1,6 miljoen euro.

Dat geld wordt verdeeld over succesvolle Nederlandse films op basis van een nieuwe bonusregeling, waardoor producenten van succesvolle films met de hoogste bezoekerscijfers het meest profiteren. Wel zijn ze verplicht de toegekende bonus in nieuwe films te investeren, lichtte een woordvoerder woensdag toe.

De bioscoopbranche hoopt met de extra stimuleringsmaatregel meer bezoekers naar de bioscopen te trekken. Vorig jaar steeg het aantal bezoekers met 15 procent tot 27,2 miljoen bezoekers. In 2009 bestond 17 procent van het aanbod in de bioscopen uit Nederlandse films.


Bron: ANP