Deze zomer worden vier nieuwe, korte Nederlandse animatiefilms vertoond als voorprogramma in een aantal Nederlandse bioscopen. Het is de eerste keer in lange tijd dat animatiefilms van eigen bodem als voorfilm in de bioscoop te zien zijn.

Het Filmfonds organiseerde een competitie voor animatiefilms van twee minuten , waarvan de vier beste door bioscoopexploitant Pathé in roulatie worden gebracht. De films worden in digitale projectie vertoond in 70 zalen, in het voorprogramma van grote speelfilmreleases.

De korte animatiefilms  zijn In a Forest (Fons Schiedon), Pik (Erik van Schaaik), DirkJan Heerst! (Remco Polman en Wilfred Ottenheijm) en In Other Words (Joost Bakker).

De Nederlandse animatiefilm is internationaal regelmatig aanwezig op toonaangevende festivals. Met deze serie animatiefilms die sterk verschillen in stijl en techniek willen het Nederlands Fonds voor de Film en Pathé een groter publiek voor de Nederlandse animatiefilm bereiken. Het Filmfonds heeft zijn budget voor animatie structureel verhoogd, een animatie-intendant ingesteld en animatiefilms van speelfilmlengte in ontwikkeling genomen, om zo de Nederlandse animatiefilm een extra impuls te geven.