Nederlandse filmsector wil digitaal

Plan: In 2012 volledig overgestapt op digitale technologie

De Nederlandse filmsector moet in 2012 zijn overgestapt op digitale technologie om films te vertonen en te distribueren. Dat heeft een aantal belangrijke organisaties in de industrie afgesproken, zo maakten zij donderdag bekend.

De betrokken organisaties zijn de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en EYE Film Instituut Nederland.

Zij hebben het bureau CinemaDigitaal.nl opgericht. Dat gaat het project uitvoeren en wordt onder meer verantwoordelijk voor de aanschaf van nieuwe apparatuur.

Volgens de initiatiefnemers is digitalisering nodig omdat de Nederlandse filmsector anders achterop raakt bij die in andere landen. Digitale technieken zouden onder meer zorgen voor meer creatieve mogelijkheden, zoals 3D-films.

Ook kunnen bioscopen gemakkelijker sportwedstrijden of opera's laten zien. Verder gaat de distributie van films sneller.

Het hele project kost naar verwachting een kleine 39 miljoen euro. De overheid moet daarvan 6 miljoen euro gaan betalen en de filmsector de rest.

Bron: ANP