Nederlandse acteur kan niet zonder bijbaan

Acteur verdient gemiddeld 14 duizend euro per jaar

De meeste Nederlandse acteurs kunnen niet uitsluitend rondkomen van hun werk als acteur en moeten noodgedwongen via ander werk bijverdienen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Spelen voor de kost (Werk en inkomen van acteurs in Nederland)’, dat in opdracht van Naburige Rechtenorganisatie NORMA en belangenverenigingen ACT, FNV KIEM en de Ntb is uitgevoerd, dat vanavond wordt gepresenteerd.

Gemiddeld verdient een professionele acteur in Nederland 14.000 euro per jaar met acteren. Meer dan de helft verdient echter minder dan 12.000 euro per jaar , blijkt uit het onderzoek waaraan ruim 600 acteurs deelnamen. Om rond te kunnen komen zijn ze aangewezen op extra bijbaantjes of de inkomsten van hun partner.

Het jaarinkomen van acteurs varieert afhankelijk van leeftijd en opleiding. Ook verdienen mannen gemiddeld meer dan vrouwen. Ondanks het feit dat ze niet rond kunnen komen van hun werk als acteur, geven de acteurs aan geen ander beroep te willen. Wel vinden ze dat er verbeteringen in hun inkomenspositie nodig zijn. Ze noemen onder meer minimumtarieven voor film- en televisieopnamen , vergoeding voor repetitietijden, exploitatie van herhalingsrechten en rechten voor openbaarmaking op dvd.

Vanavond gaan in De Balie in Amsterdam acteurs als Anna Drijver, Waldemar Torenstra en Vincent Croiset (tevens directeur van ACT), politici Mariko Peters (GroenLinks), Patricia Linhard (PvdA) en Boris van der Ham (D66), en de opdrachtgevers met elkaar in debat over de positie van de acteur.