Nederlandse 48 hours films naar Cannes

Geen Zin en Regenmakers geselecteerd

Geen Zin en Regenmakers, twee Nederlandse 48Hour fims, zijn geselecteerd voor het 48Hour Film Project in Cannes. In totaal zijn dertien films geselecteerd.

Tijdens het 48HFP gaan filmmakers uit de hele wereld de strijd met elkaar aan om binnen 48 uur een korte bioscoopfilm te maken. De winnaars van de verschillende stedenwedstrijden worden vervolgens in een internationale finale vertoond en beoordeeld door experts. Dit jaar vond de finale plaats in Las Vegas . Zowel Geen Zin als Regenmakers vielen daar in de prijzen. Geen Zin, winnaar van de wedstrijd in Utrecht in 2009, ontving de prijs voor het Beste Script. Regenmakers, winnaar van Breda 2009, ging naar huis met de prijs voor Beste Regie.

Geen Zin, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Kasper van der Laan, Hans Groenendijk en Gijs Veerhoek, vertelt het verhaal van een ruziënd stel dat eters over de vloer krijgt. Omdat de mannen de ernst van de ruzie niet goed inschatten, eindigt de film in een ongemakkelijke climax. De 48HFP jury omschreef het script als ‘ingenieus, grappig en behangen met haarscherpe dialogen'. De hoofdrol wordt gespeeld door Egbert Jan Weeber. Cinema .nl volgde de makers van Geen Zin tijdens het Nederlands Film Festival. Voor het verslag: klik hier

Regenmakers vertelt over een koele moordenares, die een psychologisch spel speelt met een liftster. De jury was onder de indruk van het spel van de hoofdrolspeelsters, de opbouw van het verhaal en de verfijnde cinematografie en zag in Van der Beele daarom de terechte winnaar. De film werd geregisseerd door Ruut van der Beele.

De 48HFP films zijn te zien in het festival Palais tijdens de week van 17 mei. Het filmfestival in Cannes vindt plaats van 12 tot en met 23 mei.