Nederlander wil bezuinigen op cultuur

Film wel op één na populairste kunstvorm

Als het aan de Nederlandse bevolking ligt, wordt er de komende jaren flink bezuinigd op kunstsubsidies en culturele fondsen. Zes op de tien Nederlanders vindt dat er te veel overheidsgeld gereserveerd wordt voor kunst en cultuur.

Dit is één van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van Synovate, uitgevoerd in opdracht van het televisieprogramma Nova. Aan het onderzoek werkten duizend mensen mee.

Ontwikkelingssamenwerking staat op de eerste plaats om op te bezuinigen, gevolgd door kunst en cultuur en defensie op een gedeelde tweede plaats. Het zijn vooral kiezers van rechtse partijen die vinden dat er minder geld kan naar culturele instellingen. Enkel Groen Links stemmers zijn terughoudend wat kunstbezuinigingen betreft.

Binnen de uitgaven op kunst en cultuur zou volgens de Nederlanders de nadruk moeten liggen op musea, film en festivals. Van de 50 euro die de overheid op dit moment per inwoner aan kunst en cultuur besteedt, gunnen Nederlanders het meeste geld aan musea (10 euro). Op de tweede plaats staat film en op de derde plaats festivals en orkesten (allen rond de 7 euro).  Opvallend is dat film met name populair is bij PVV-stemmers (die zien jaarlijks het liefst 9,73 euro naar film gaan), terwijl Groen Links-stemmers niet meer dan 4,97 euro aan de filmwereld gunt.

Slechts 3 procent van de ondervraagden vindt dat er absoluut niet bezuinigd mag worden op kunst en cultuur.