Mike van Diem maakt film aanval Rotterdam

Eerste speelfilm van Van Diem sinds Karakter

Regisseur Mike van Diem gaat een van de twee speelfilms over het bombardement op Rotterdam in 1940 maken. Dat heeft producent Paul Ruven donderdagavond bekendgemaakt op het Nederlands Filmfestival (NFF).

Het zou de eerste speelfilm van Van Diem zijn sinds Karakter, die in 1998 een Oscar won voor beste niet-Engelstalige film. Sindsdien werd de naam van de Nederlander genoemd voor diverse Hollywoodproducties. Maar uiteindelijk ging geen van de projecten door.

‘De kans bestaat nog steeds dat Hollywood belt’, legt producent Paul Ruven uit. ‘In dat geval neemt hij meteen het vliegtuig. Maar ik werk al een half jaar met Mike aan de film. Hij wil hem heel graag maken.’ Het Filmfonds werkt mee aan de ontwikkeling van het scenario . Het is de bedoeling dat de film over twee of drie jaar in première gaat.

De helden van de Willemsbrug, zoals de voorlopige titel luidt, baseert zich op het gelijknamige boek van schrijver Wim Hornman. In zijn boek heeft de auteur door de ogen van een aantal Nederlandse mariniers die strijd hebben geleverd, de vier dagen gereconstrueerd die aan het bombardement voorafgingen. Het budget van het project bedraagt 6 miljoen euro.

Tegelijkertijd werkt ook regisseur Ben Sombogaart (De Tweeling, De Storm) samen met scenarist Gerard Soeteman (Turks Fruit, Soldaat van Oranje) aan een film over de Rotterdamse meidagen van 1940. Het tweetal baseert zich op eigen onderzoek in de archieven van het Mariniersmuseum in Rotterdam. Het is de bedoeling dat deze film, die als werktitel Rotterdam heeft, in 2012 wordt opgenomen.

De aanval op Rotterdam in mei 1940 is een van de zwartste bladzijden uit de contemporaine Nederlandse geschiedenis. Bij het bombardement, dat de opmaat vormde voor de Nederlandse capitulatie, vielen ruim 1100 doden en vele tienduizenden gewonden. Bijna 25.000 huizen werden verwoest: achtduizend Rotterdammers waren in een keer dakloos.

Bron: ANP