Michael Haneke onderscheiden in Cannes

Regisseur geprezen om thema geweld

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke is zondag tijdens de 63ste editie van het Internationale Filmfestival van Cannes onderscheiden met een medaille voor de Ordre des Arts et des Lettres, de Franse onderscheiding op het gebied van kunst en letterkunde.

Michael Haneke – vorig jaar nog winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes met Das weisse Band –  werd door de Franse minister van Cultuur Frederic Mitterand geroemd om zijn ‘onwankelbare behandeling van het thema geweld.' Haneke zei dat de onderscheiding duidelijk maakte dat Frankrijk net zoveel van hem houdt als hij van Frankrijk.

Mitterand heeft bij de 68-jarige regisseur een erepenning opgespeld, dat van Haneke een commandeur in de orde van Kunsten en Letteren maakt. De Franse actrice Juliette Binoche, die in Haneke’s films Caché en Code Inconnu speelde, was bij de ceremonie aanwezig. Zij vertolkt de hoofdrol in de film Copie Conforme (Abbas Kiarostami), die dit jaar in de race zit voor de Gouden Palm.

Eerder dit jaar ontvingen de Franse actrice Marion Cotillard ( La vie en rose) en filmmaker Tim Burton ( Edward Scissorhands) de prestigieuze onderscheiding. Terwijl Cotillard en Burton respectievelijk tot ridder en officier werden benoemd, ontving Haneke de hoogste rang van de orde.