Michael Douglas kan stem verliezen

Oscarwinnaar heeft keelkanker

Michael Douglas (65) zou in zijn strijd tegen keelkanker zijn stem kunnen kwijtraken. Dokters verwachten dat de acteur volledig herstelt, maar hebben hem gewaarschuwd dat hij misschien nooit meer zal kunnen acteren na de bestraling en de chemotherapie tegen de tumor in zijn keel.

Vermoedelijk wordt de behandeling nog deze week gestart in New York. De artsen willen een agressieve bestraling uitvoeren om zo te verhinderen dat ze zijn larynx moeten opereren.

'Als een patiënt een combinatie krijgt van bestraling en chemo, is dat een teken dat de kanker al ver gevorderd is. En zelfs dan is zijn overlevingskans nog zestig tot zeventig procent,' verklaarde kankerspecialist Lawrence Tena aan Fox News. Hij voegde er aan toe dat de meeste keelkankers niet uitgezaaid zijn. ‘Als de kanker lokaal is, kan hij genezen worden.’

Maar indien de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert, zal Douglas alsnog moeten geopereerd worden en een gedeeltelijke of volledige layryngectomy zou zijn stem veranderen of hij zou ze zelfs volledig kunnen kwijtraken.

Douglas laat in een mededeling weten ‘zeer optimistisch’ te zijn over een goede afloop. De komende dagen brengt bij met zijn vrouw Catherine Zeta-Jones en hun twee kinderen Dylan (10) en Carys (7) door.

Douglas heeft alle werkafspraken voor de komende twee maanden afgezegd, waaronder de promotie van de film Wall Street: Money Never Sleeps, die 23 september in Nederland in première gaat.