Lifetime Achievement Award voor Ghobadi

Iraanse regisseur wordt in het zonnetje gezet

De Iraans-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi ontvangt donderdag de Lifetime Achievement Award van het Movies that Matter Festival in Den Haag. Hij krijgt die onderscheiding voor ‘zijn sterke cinematografische en humane oeuvre dat wordt gekenmerkt door een buitengewone betrokkenheid bij en een groot respect voor menselijke waardigheid’, zo maakte het filmevenement woensdag bekend.

De regisseur neemt de prijs in ontvangst tijdens de opening van het festival . Dan is ook zijn speelfilm No One Knows About Persian Cats te zien. Deze in het geheim opgenomen productie vertelt het verhaal van twee jonge Iraanse popmuzikanten die in de ondergrondse muziekscène van Teheran een band proberen te formeren. Ghobadi regisseerde eerder films als Turtles can Fly en Half Moon

Het Movies that Matter Festival (de opvolger van het Amnesty International Filmfestival) vindt plaats van donderdag tot en met woensdag in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Het toont films en documentaires die het debat over mensenrechten aanwakkeren. Dit jaar zijn er meerdere werken van Ghobadi te zien.

(bron: ANP)