Kring van Nederlandse Filmjournalisten kiest beste films van 2010

Winnaars dit jaar zijn Un Prophète, Toy Story 3 en Schemer

De Nederlandse filmpers heeft het Franse drama Un Prophète en de animatiefilm Toy Story 3 uitgeroepen tot beste bioscoopfilms van 2010. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) dinsdag gemeld. De twee titels kregen de meeste punten na een stemming onder 54 Nederlandse filmjournalisten. Het is voor het eerst sinds de verkiezing in 2003 voor de eerste maal plaats vond dat twee titels ex aequo eindigden.

Un Prophète is een verhaal over een jongen van 19 jaar die zes jaar celstraf krijgt opgelegd en zich staande probeert te houden in de gevangenis. Toy Story 3 is het derde deel in de succesvolle reeks over het levende speelgoed van de jongen Andy. In de nieuwe film wordt verteld hoe het astronaut Buzz en cowboy Woody vergaat als Andy gaat studeren.

Un Prophète won het afgelopen jaar al tientallen prijzen, waaronder de Grote Prijs op het Filmfestival van Cannes en een Oscarnominatie. Toy Story 3 is met een wereldwijde opbrengst van ruim een miljard dollar commercieel gezien de meest succesvolle film van het afgelopen jaar.

De derde plaats was voor The Social Network van David Fincher, die de opkomst van netwerksite Facebook reconstrueert. Daarna volgden de thriller Inception, het drama A Single Man van regisseur Tom Ford en de Britse tragikomedie Another Year van Mike Leigh.

De beste Nederlandse film van het jaar was volgens de filmjournalisten Schemer van regisseur Hanro Smitsman. De psychologische thriller met in de hoofdrollen Robert de Hoog, Gaite Jansen en Roos Netjes is geïnspireerd op de moord op de 16-jarige Maja Bradaric in 2003. Daarna volgden Tirza, de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar, en de boekverfilming De gelukkige huisvrouw. Het drama Joy, op het Nederlands Filmfestival nog goed voor drie Gouden Kalveren, werd amper genoemd door de critici.

Het is de achtste keer dat de Nederlandse critici de beste film van het jaar kozen. Eerder werden Finding Nemo (2003), Gegen die Wand (2004), Sin City (2005), Caché (2006), Das Leben der Anderen (2007), The Dark Knight (2008) en Let the right one in (2009) winnaars.

Iedere deelnemende filmjournalist leverde een internationale en een Nederlandse top drie in. De nummer één van iedere top drie kreeg drie punten, nummer twee twee punten en de derde één punt. Achter de filmtitel is het totaal aantal behaalde punten vermeld .

Top tien internationaal
1 en 2. Un prophète , Toy Story 3 (ieder 27 punten)
3. The Social Netword (26)
4. Inception (20)
5. A Single Man (17)
6. Another Year (15)
7. Exit Through the Gift Shop (12)
8. Winter's Bone (11)
9 en 10. El secreto de sus ojos, Uncle Boonmee (beide 9 punten)

Top tien Nederlands
1. Schemer (37)
2. Tirza (34)
3. De gelukkige huisvrouw (28)
4. Weemoed & wildernis (26)
5. Win/win (17)
6. Lang & gelukkig (15)
7. Janine (14)
8. R U There (13)
9, 10 en 11. De leugen, Loft, Rotvos (ieder 9 punten)

Bron ANP