Koolhoven maakt film over Westerling

De Nederlandse Apocalypse Now?

Regisseur Martin Koolhoven werkt aan een film over de Nederlandse militair Raymond Westerling. Dit heeft producent Fu Works dinsdag gemeld.

Fu Works is momenteel in gesprek met Isabella Films om de film samen te produceren. De producenten maakten eerder samen met Koolhoven het gelauwerde Oorlogswinter.

Westerling (1919-1987) was een commandant die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een speciale legereenheid leidde die in Zuid-Celebes een bloedige contraterreurcampagne leidde. De bedoeling was dat de Nederlandse militairen het Nederlandse gezag in Nederlands-Indië weer herstelden.

De film concentreert zich vooral op de eerste jaren na de oorlog. Producent San Fu Maltha omschrijft het project als ‘De Nederlandse Apocalypse Now. Het verhaal gaat vooral over het verliezen van onschuld in tijden van oorlog.’

Martin Koolhoven schrijft op dit moment mee aan het scenario voor de film. ‘Hoe meer ik lees over Westerling en die periode in Indonesië, des te meer ik vind dat er een film over gemaakt moet worden,’ stelt de regisseur. Hoofdrolspelers zijn nog niet bekend. De bedoeling is dat de opnames over ongeveer een jaar van start gaan.

‘Het liefst zouden we draaien in Indonesië, maar het is de vraag of we dat voor elkaar krijgen, gezien de omstreden reputatie van Westerling. In de Indonesische geschiedenisboeken wordt hij omschreven als de grootste oorlogsmisdadiger uit de geschiedenis.’

(bron: ANP)