De korte film Kattenkwaad is verkozen tot Nederlandse inzending voor de Academy Award in de categorie beste korte speelfilm. De film van Nova van Dijk gaat in première op het Nederlands Film Festival. Dat maakte EYE Film Instituut Nederland, dat de Oscarinzendingen coördineert, maandag bekend.

Kattenkwaad vertelt het verhaal van Jonas, een eenzame jongen die zijn geld verdient met het stelen van katten die hij voor een vindersloon terugbrengt naar de eigenaren. Als hij op een dag een poster ziet met een meisje dat wordt vermist, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat haar zoeken. Een keuze die zijn leven voorgoed zal veranderen.

De 33-jarige Van Dijk , dochter van zanger Bill van Dijk, is actrice, regisseuse, en schilderes. Kattenkwaad is de tweede film die ze regisseert.

Interview met Nova van Dijk (NFF, 2009):


Eerder werden al de speelfilm Tirza en de animatiefilm The Origin of Creatures ingezonden voor een Oscar. Als alle drie de inzendingen ook daadwerkelijk tot een Oscarnominatie leiden, kan Nederland in theorie drie Oscars winnen.

De nominaties voor de Oscar voor beste korte speelfilm worden op 25 januari bekendgemaakt. De Oscars worden op 27 februari uitgereikt.