Joy sleept meeste nominaties in Utrecht binnen

Nominaties Gouden Kalveren bekend

Niet de openingsfilm Tirza, maar de dit jaar opvallend slecht bekeken (nog geen duizend bezoekers) arthousefilm Joy – over een meisje dat op zoek gaat naar haar moeder – is de favoriet bij het eindgala van het Nederlands Film Festival.

De jury, geleid door de oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes , kende zeven nominaties toe aan de film van Mijke de Jong, die twee jaar geleden ook al veelvuldig genomineerd werd met Het zusje van Katia. Rudolf van den Bergs Tirza is in totaal vijf keer genomineerd, net als het voor Cannes geselecteerde R U There van David Verbeek. Voor het voornaamste Kalf (beste film ) zijn Joy, Komt een vrouw bij de dokter (Reinout Oerlemans) en de sprookjeskomedie Lang en gelukkig (Pieter Kramer) genomineerd. Beste regisseurs zijn Mijke de Jong, Rudolf van den Berg en David Verbeek. De categorie beste scenario is geheel toegekend aan makers van arthousefilms: Bastiaan Kroeger en Martijn Maria Smits (C’est déjà l’été), Helena van der Meulen (Joy) en Rogier de Blok (R U There).

Voor beste acteurs zijn genomineerd: Dragan Bakema (Hunting & zn), Barry Atsma (Komt een vrouw bij de dokter) en Gijs Scholten van Aschat (Tirza). Voor beste actrice: Carice van Houten (De gelukkige huisvrouw), Maria Kraakman (Hunting & zn) en Samira Maas (Joy). Voor beste mannelijke bijrol zijn Jaap Spijkers (De gelukkige huisvrouw), Jeroen Willems ( Majesteit) en Niels Gomperts (Shocking Blue) genomineerd. Voor beste vrouwelijke bijrol Coosje Smid (Joy), Sylvia Hoeks (Tirza) en Viviane de Muynck (Vreemd Bloed).

Boekverfilming
Het juryrapport meldt dat de boekverfilming – ‘het hoofdbestanddeel van de Nederlandse filmproductie ’ – consequent geslaagde films oplevert, die ‘zowel pers als publiek kunnen behagen’. Ook de ‘zogenaamde artistieke film’ heeft volgens de jury een ‘ volwassen niveau bereikt, dat erkenning vindt op de grote internationale filmfestivals’.

Opvallend genoeg bleek dinsdag dat het publiek de Nederlandse arthousefilm slecht waardeert. Uit een enquête van filmonderzoeksbureau Paul Verstraeten Communicatie/Filmtest, uitgevoerd op initiatief van de filmwereld zelf, blijkt dat liefhebbers van arthouse de Nederlandse variant op alle niveaus tekort vinden schieten.

Gekunsteld
Verhaal, acteren, onderwerp, diepgang, humor en originaliteit – niks kan zich meten met de buitenlandse arthouse. Vooral de scenario’s worden als een zwak onderdeel beschouwd; die zijn vaak gekunsteld en weinig gelaagd.

Aanleiding voor het onderzoek waren de tegenvallende bezoekcijfers van onze arthousecinema, die extra ongunstig afsteken tegen die van de publieksfilm, die de laatste jaren juist aan populariteit heeft gewonnen . Nederlandse arthouse mist ook de urgentie die de bezoeker naar het theater doet bewegen. Als men al naar de artistieke film van eigen bodem kijkt, is het op dvd en televisie. Opvallend is dat er onder de respondenten wel degelijk behoefte is aan goede Nederlandse arthouse. Men ervaart het lage niveau als een gemis.

De nominaties voor de Gouden Kalveren, de Grote Prijs van de Nederlandse Film 2010 zijn (op alfabetische volgorde van titel):

Beste Speelfilm

JOY van Frans van Gestel, Jeroen Beker, Arnold Heslenfeld, IDTV Film
KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER van Reinout Oerlemans, Hans de Weers, Eyeworks Film & TV Drama
LANG & GELUKKIG van Alain de Levita, Johan Nijenhuis, NL Film

Beste Regie
Mijke de Jong voor JOY
David Verbeek voor R U THERE
Rudolf van den Berg voor TIRZA

Beste Scenario
Bastiaan Kroeger en Martijn Maria Smits voor C’EST DÉJÀ L’ÉTÉ
Helena van der Meulen voor JOY
Rogier de Blok voor R U THERE

Beste Acteur
Dragan Bakema voor HUNTING & ZN.
Barry Atsma voor KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER
Gijs Scholten van Aschat voor TIRZA

Beste Actrice
Carice van Houten voor DE GELUKKIGE HUISVROUW
Maria Kraakman voor HUNTING & ZN.
Samira Maas voor JOY

Beste Mannelijke Bijrol
Jaap Spijkers voor DE GELUKKIGE HUISVROUW
Jeroen Willems voor MAJESTEIT
Niels Gomperts voor SHOCKING BLUE

Beste Vrouwelijke Bijrol
Coosje Smid voor JOY
Sylvia Hoeks voor TIRZA
Viviane de Muynck voor VREEMD BLOED

Beste Camera
Ton Peters voor JOY
Lennert Hillege voor R U THERE
Rob Hodselmans voor SHOCKING BLUE

Beste Geluid
Mark Glynne voor FAREWELL
Peter Warnier voor R U THERE
Marco Vermaas voor WIN/WIN

Beste Muziek
Ernst Reijseger voor C’EST DÉJÀ L’ÉTÉ
Paul M. van Brugge voor FAREWELL
Bob Zimmerman voor TIRZA

Beste Montage
Sander Vos voor R U THERE
Marc Bechtold voor SCHEMER
Job ter Burg voor TIRZA

Beste Production Design
Jolein Laarman en Jorien Sont voor JOY
Harry Ammerlaan voor KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER
Vincent de Pater voor LANG & GELUKKIG