Jan Blokker is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. Blokker was journalist, maar schreef ook enkele filmscenario’s, zoals Makkers, staakt uw wild geraas (Fons Rademakers, 1960) en Hoogste tijd (Frans Weisz, 1995).

Blokker startte zijn carrière als filmrecensent bij het Parool. Zijn journalistieke kijk was grensverleggend en provocerend voor de oudere generatie filmcritici. Hij wilde de Nederlandse film vernieuwen. Blokker droeg ook bij aan de filmwereld door enkele bestuursfuncties, zoals zijn voorzitterschap bij het Productiefonds voor de Nederlandse Speelfilm en zijn functie als adviseur op de afdeling film van de Raad voor de Kunst.

Ook als scenarist was Blokker belangrijk voor de Nederlandse speelfilm. Hij schreef scenario’s voor twaalf films. In 1958 schreef hij zijn eerste filmscenario voor de klassieker Fanfare (Bert Haanstra) en in 1998 schreef hij zijn laatste filmscenario, de Vestdijk-verfilming Het glinsterend pantser (Maarten Treurniet). Blokker ontving twee Gouden Kalveren: de Vakprijs Scenario in 1995 en de Cultuurprijs in 1993, de prijs voor ‘personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur’.

Na zijn werkzaamheden bij het Parool, werd Blokker in 1954 filmredacteur bij het Algemeen Handelsblad. Daarna was hij jarenlang werkzaam als eindredacteur televisie bij de VPRO. Ook had hij van 1959 tot 1962 een maandelijkse filmrubriek op televisie bij de VARA . Blokker schreef 38 jaar voor de Volkskrant en de laatste jaren voor NRC Next. Bij het grote publiek was hij vooral bekend als columnist.