Jafar Panahi uitgenodigd voor jury Berlinale

Komst hangt af van Iraanse autoriteiten

Het filmfestival Berlijn heeft de veelbekroonde Iraanse regisseur Jafar Panahi uitgenodigd om zitting te nemen in de Internationale Jury 2011. Of hij kan komen, hangt af van de Iraanse autoriteiten.

Jafar Panahi werd op 1 maart 2010 gevangen genomen en kwam, twee dagen na het filmfestival van Cannes, op 25 mei vrij met een borgsom van 200.000 dollar. De Iraanse overheid pakte hem op vanwege een film die hij maakte over de verkiezingen in 2009. Op het festival van Cannes, waar Panahi plaats zou hebben genomen in de jury, bleef zijn stoel symbolisch leeg. Talloze beroemde regisseurs, acteurs en filmcritici tekenden een petitie voor zijn vrijlating.

Tijdens het afgelopen filmfestival van Venetië, waar Panahis korte film The Accordion in première ging, werd hem een bezoek aan het buitenland ontzegd. De directeur van de Berlinale, Dieter Kosslick, hoopt desalniettemin dat Panahi plaats kan nemen in de jury van de 61ste Berlinale (10 t/m 20 februari 2011). 

Jafar Panahi boekte succesen op alle grote internationale filmfestivals. Zo won hij onder andere de Camera d’or in Cannes met zijn debuut The White Balloon, en werd Offside bekroond met de Zilveren Beer op de Berlinale in 2006.