Italië boycot Filmfestival Cannes

Woede om documentaire over corruptie

Italië zal dit jaar het Filmfestival van Cannes boycotten. Dat heeft de Italiaanse minister van Cultuur laten weten nadat het festival een documentaire had geselecteerd over de aardbeving die in april 2009 de Italiaanse stad L'Aquila verwoestte. Hierbij vielen 308 doden.

Op het Filmfestival van Cannes wordt in het hoofdprogramma de film Draquila van de Italiaanse satiricus Sabina Guzzanti vertoond. In documentaire maakt Guzzanti de corruptie en het machtsmisbruik door de Italiaanse overheid na de ramp belachelijk. 

Zij doet dit op een manier die sterk doet denken aan de werkwijze van de Amerikaanse filmmaker Michael Moore. Na ruim een jaar is nog bijna de helft van de120.000 mensen die hun huis verloren door de aardbeving dakloos.

De Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi heeft een uitnodiging voor het festival afgeslagen, omdat hij vindt dat Draquila ,,de waarheid en het hele Italiaanse volk beledigt''. 

De Italiaanse regisseur Daniele Luchetti, van wie de film La Nostra Vita ook in Cannes draait, heeft de boycot door de Italiaanse regering streng veroordeeld. Ook linkse Italiaanse politici in het Europarlement veroordeelden het besluit van minister Bondi om niet te komen.

Het is niet de eerste boycot dit jaar voor het filmfestival aan de Cote d'Azur. Eerder dreigde een groot aantal prominente internationale persbureaus het evenement te boycotten vanwege in hun ogen ridicule beperkingen die aan cameraploegen van onder meer Agence France-Presse, Reuters en Associated Press werden opgelegd. 

Volgens de Nederlandse filmjournalist René Mioch is deze ruzie na een aantal gesprekken geschikt. Hij mag voor zijn bedrijf New Haven Productions, dat programma's maakt voor zo'n tachtig landen, in elk geval opnames maken bij de rode loper en op persconferenties.