Iran verbiedt film om kleding Binoche

Copie conforme van Abbas Kiarostami niet in Iran te zien

De Iraanse autoriteiten hebben de vertoning van de film Copie conforme van de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami verboden om de kleding die hoofdrolspeelster Juliette Binoche draagt. Dat heeft de plaatsvervangende minister van Cultuur, Javad Shamaqdari, donderdag gezegd.

Binoche werd vorige week tijdens het filmfestival van Cannes uitgeroepen tot beste actrice. ‘Als Juliette Binoche beter was gekleed, zou de film kunnen worden vertoond, maar door haar kledij zal hij niet voor een algemeen publiek te zien zijn’, zei Shamaqdari tegen kranten in Iran, zonder dat hij duidelijk maakte waaraan precies de autoriteiten aanstoot hebben genomen.

De eerste film die Kiarostami buiten Iran heeft gemaakt, toont Binoche in westerse kledij. Op een zeker moment laat de Iraanse regisseur haar zien met een diep decolleté. Op een ander moment draagt zij make-up en oorringen.

Tijdens het festival heeft zowel de regisseur als Binoche geen geheim gemaakt van hun kritiek op de censuur in Iran en de manier waarop Teheran omgaat met kritische filmmakers.

Bron: ANP