Dit weekend werd vrij onverwacht door de Britse overheid besloten om de UK Film Council, in het Verenigd Koninkrijk het belangrijkste publieke orgaan in de filmindustrie, stop te zetten.

De beslissing is onderdeel van enkele kostenbesparende maatregelen van het Ministerie van Cultuur, Media en Sport. In die regeling worden zestien openbare instellingen gefuseerd, opnieuw gestructureerd of opgeheven. Minister van Cultuur, Jeremy Hunt, zegt over het besluit: ‘Veel van deze organisaties zijn al een tijd geleden opgericht, en zowel de tijd als de behoeftes zijn inmiddels veranderd.’ Daarnaast meent Hunt dat er door kostenbesparing op de administratie van het fonds drie miljoen pond vrijkomt, waardoor filmmakers op een meer directe manier financieel gesteund kunnen worden.  

The Guardian benadrukt dat de plannen nog niet helemaal definitief zijn. Bovendien zou Hunt mensen uit de filmindustrie hebben opgeroepen hun mening over de beslissing kenbaar te maken. De eerste reacties uit de filmsector zijn gemengd. Zo maakte regisseur Alex Cox (Repo Man) bekend dat hij het als ‘goed nieuws voor de onafhankelijke film’ beschouwt . Volgens Cox is de UK Film Council ‘een middel geworden om loterijgeld over te dragen aan Hollywoodstudio’s’.

Regisseur Mike Leigh (Vera Drake) reageerde ontstemd op het nieuws: ‘Ik ben er kapot van. Ik maak me niet alleen zorgen om mijn eigen films, maar ook als voorzitter van de London Film School. Het fonds is lang zeer betrokken geweest bij wat we doen – en dat is, plotseling, rechtstreeks aangetast.’

Tim Bevan, voorzitter van de UK Film Council, is eveneens verontwaardigd over de beslissing : ‘De beslissing om de meest succesvolle organisatie voor het steunen van de filmindustrie in het Verenigd Koninkrijk stop te zetten is een slechte beslissing, opgelegd zonder enig overleg.’

De UK Film Council werd in 2000 opgericht en financierde tot nu toe meer dan 900 korte en lange films met een totaalbedrag van 160 miljoen pond. Naast het financieren van Britse filmmakers en films, investeert het fonds in de promotie van de Britse filmindustrie in het buitenland. Films die onder andere door de Film Council gesteund werden zijn The Last King of Scotland (Kevin Macdonald), Bend it Like Beckham (Gurinder Chadha) en Fish Tank (Andrea Arnold).

Bron: The Guardian