Het aanstellen van een Haagse filmcommissioner, een vaste ambtenaar die probeert filmopnames naar Den Haag te krijgen, werpt zijn vruchten af. Dat stelt wethouder Marjolein de Jong (cultuur) zondag op basis van een tussentijdse evaluatie.

De commissioner moet het nationale en internationale producties gemakkelijker maken om in de hofstad te kunnen filmen. ‘Filmmakers weten Den Haag steeds beter te vinden’, stelt de wethouder. ‘Dat heeft niet alleen een langdurig effect op het imago van de stad, maar brengt ook economische bedrijvigheid en extra werkgelegenheid met zich mee.’

Naar schatting leverde het opnemen van delen van de film Tirza, die deze week het Nederlands Filmfestival opende, de stad bijna een half miljoen euro aan extra inkomsten op.

Naast facilitaire hulp biedt Den Haag filmprojecten ook een kleine subsidie wanneer scènes in de hofstad worden gedraaid. Het afgelopen jaar kozen producenten van films als Tirza, Pizzamaffia, Alle tijd, Sonny Boy en Majesteit ervoor om een deel van hun projecten in Den Haag op te nemen.

Het pilotproject met de filmcommissioner loopt tot juli 2011. Voor die tijd presenteert De Jong de Haagse gemeenteraad een uitgebreide evaluatie van het project. Eerder initieerden ook Rotterdam en Amsterdam soortgelijke maatregelen om filmproducties naar de stad te lokken. Plannen voor een landelijke filmcommissioner die voormalig staatssecretaris Gerrit Ybema (D66) enkele jaren terug lanceerde, liepen op niets uit.

Bron: ANP