Gerestaureerde versie Metropolis in Breda

Nederlandse première tijdens Breda's filmfestival

Fritz Langs klassieker Metropolis (1927 wordt tijdens het komende International Film Festival Breda in zijn gerestaureerde originele versie vertoond. Vorige maand ging deze gerestaureerde versie (waarin nog steeds driehonderd meter film ontbreekt) al in wereldpremière in Berlijn.

Lang presenteerde zijn 153-minuten durende magnum opus, de duurste film van zijn tijd, in Berlijn in januari 1927. De originele versie werd slechts een paar maanden gedraaid, maar flopte. De Amerikaanse distributeur Paramount versimpelde destijds de plot en kortte de groteske sciencefictionfilm een halfuur in. De verwijderde scènes leken voorgoed verdwenen. Maar het enige dat nu nog ontbreekt, is een scène waarin een monnik de ondergang voorspelt aan de inwoners van Metropolis.

Na een ingewikkeld en duur restauratieproces beleefde Metropolis op 12 februari jongstleden zijn (tweede) wereldpremière in Berlijn. De Nederlandse première tijdens het International Film Festival Breda vindt plaats op zondagochtend 28 maart om 10.00 uur in MustSee Breda. De vertoning wordt begeleid door pianist Ivo Verschoor.

Kijk voor meer informatie op de site van het festival.