Enkele vrouwelijke filmmakers reageren kritisch op de selectie films die dit jaar op het Filmfestival van Cannes in de competitie zitten voor een Gouden Palm. Van de negentien films die genomineerd zijn voor de prestigieuze prijs is er geen een van de hand van een vrouwelijke filmmaker.

Vorig jaar maakten drie vrouwelijke filmmakers kans op een Gouden Palm, dit jaar geen een. Vorig jaar werden Andrea Arnold met Fish Tank, Isabel Coixet met Map of the Sounds of Tokyo and Jane Campion met Bright Star genomineerd.

Melissa Silverstein, oprichter van de blog Women & Hollywood, constateert een neerwaartse spiraal. Met de eerste Oscar voor een vrouwelijke regisseur (Kathryn Bigelow met The Hurt Locker) dit jaar was er even hoop, maar verschillende vrouwelijke filmmakers reageren kritisch op de selectie in Cannes. Britse regisseuse Ruth Torjussen zette een petitie op internet en is van mening dat juist het gebrek aan vrouwen in de competitie van Cannes een schok is omdat vrouwelijke filmmakers meestal goed vertegenwoordigd waren op het festival aan de Côte d’Azur.

Tevens  werd de jury van de internationale competitie in 2009 geleid door een vrouw, actrice Isabelle Huppert, en werd de negenkoppige jury bemand door nog vier andere vrouwen. Dit jaar zijn er slechts twee vrouwen onder de negen juryleden, Britse actrice Kate Beckinsale en Italiaanse actrice Giovanna Mezzogiorno.

Thierry Fremaux, de directeur van het festival, had geen commentaar, maar in het maken van zijn selectie uit meer dan 1500 films stelde hij vast dat minder dan tien procent geregisseerd was door een vrouw.