Filmstudio's steunen Peter Jackson

Vakbond vraagt acteurs The Hobbit te boycotten

Peter Jackson krijgt steun van enkele grote Amerikaanse filmmaatschappijen. In een open brief, te vinden in diverse Amerikaanse media, spreken ze hun zorg uit over de aantijgingen aan Jacksons adres dat hij Nieuw-Zeelandse acteurs onfatsoenlijk zou behandelen.

De studio's noemen de aantijgingen in de brief 'ongefundeerd en oneerlijk'.

Dit weekend riep de Nieuw-Zeelandse tak van de Australische acteursvakbond MEAA alle acteurs op om de twee Hobbit-films, die in Nieuw-Zeeland worden opgenomen , te boycotten. Zo konden ze zich solidair tonen met Nieuw-Zeelandse acteurs, die tegen slechte voorwaarden zouden moeten werken.

Volgens de producenten New Line en MGM, en Warner Bros., die met MGM de Hobbit-films distribueert, zijn Jackson en zijn team echter altijd onvermoeibare voorvechters geweest van de Nieuw-Zeelandse cinema.

'Misleidend'

Ook vinden de studio's de suggestie dat de acteurs niet onder vakbondsvoorwaarden werken misleidend. De betrokken acteurs zouden juist onder collectieve voorwaarden worden aangenomen 'met alle oog voor de rechten van het individu'.

Zondag schreef Jackson zelf al dat de voorwaarden waaronder wordt gewerkt vergelijkbaar zijn met die van Amerikaanse acteursvakbonden, ook voor acteurs die niet bij een vakbond zijn aangesloten.

Jackson sprak ook al zijn zorg uit dat de productie nu wellicht naar Oost- Europa gaat verhuizen. De drie studio's lijken dit te bevestigen. Om eventuele problemen te voorkomen zijn ze nu andere filmlocaties aan het verkennen.

Bron: Novum